Kılavuz raylar asansörün yukarı veya aşağı yönde hareket ederken kontrolsüz bir durum yaşandığında kabinin tutunacağı statik komponenttir. Karşı ağırlığın ve asansör kabininin düşey hareketlerini kılavuz raylarla kılavuzlanma yapılır. Güvenlik tertibatının çalıştırılmasına ihtiyacın olmayacağı yatay hareketin olmasının engelleneceği bir sistem kurulmalıdır. Durak kapı kilitlerinin istenmeden açılmayacağı bir sistem olmalıdır. Bu yüzden asansörün güvenliği açısından kılavuz raylar çok önemli rol oynamaktadır. Tesislerde kılavuz raylarla güvenli bir sistemin kurulmasına özen gösterilmelidir. Ray aralarındaki mesafelerin kuyu boyunca sabit olması sağlanmalıdır. Rayların sayısı ve arasındaki mesafe proje ve standartlara uygun bir şekilde belirlenmelidir. Bir proje asansör yapımcısına geldiğinde asansör kuyusunun özellikleri iyice incelenmelidir. Sonrasında ray hesaplamaları yapılmalıdır.
Kılavuz rayların sabitlenmesinde ve eğilmememesin de malzeme kalitesi ile ray bağlantı elemanlarının kalitesi çok önemlidir. Asansör tesislerinde rayların boyutunun, sayısının ve mesafesinin belirlenmesinde kabin ağırlığı, kabin yükü, ray montaj biçimi, kabin tasarımı, askı noktası, ray konsolları ve konsolların aralıkları belirleyici unsurlardır. Ray bağlantı elemanları güvenlik tertibatının sağlanmasında raylar kadar çok önemlidir. Asansörün taşıyıcı ve kılavuzu olan asansör raylarının kuyu içine sabitlenmesi için monte edilen mesnetler asansörün sürdürülebilirliğinden, konforundan ve en önemlisi güvenliğinden sorumludur.
Konsollar asansörün güvenliğinde ve sürdürülebilirliğinde rayların en önemli bağlantı elemanlarındandır. Çünkü rayları duvara sabitlemek için kullanılan bağlantı elemanlarıdır. Raylarla aynı mukavemette olmalıdır. Rayın çelik kalitesi ile aynı olmalıdır.
Yapılarda betona monte edilen kılavuz rayların bağlandığı konsolların ara bölmelerinin herhangi bir kuvvete maruz kaldığında rayda hiçbir esnemeye müsaade etmeyecek özellikte olması gereklidir. Kılavuz rayların kılavuzlanma sonrasında yanlara doğru açılmasını önlemekte bağlantı elemanlarının rolü büyüktür. Konsollardaki kıpırdama raylarında sağlamlığını tehlikeye sokar. Güvenlik tertibatlarının çalıştırılmasına ihtiyaç duydurur. Bu da tesisin güvenliği açısından istenmeyen bir durumdur. Montaj sırasında zaman kaybına sebep olur. Asansör teslimat süresinin belirtilen sürelerden daha geç teslim edilmesine sebep olur. Rayların yatay hareketinin olmasını engellemek için en iyi çözüm konsolların doğru özellikte ve ölçülerde seçilmesidir.
Asansör tesislerinde beton, kılavuz rayların monte edildiği aktif bir malzemedir. Kuyudaki ortamın özelliklerinden dolayı çekebilir. Örneğin ısı etkisi ile değişime uğrayabilir. Özellikle deprem gibi istenmeyen durumlarda rayların basınca maruz kalması ihtimali vardır. Orta hızlı ve yüksek konfordaki asansör tesislerinde raylarla ilgili hesaplar ortamda oluşabilecek deprem dahil her türlü etki düşünülerek yapılmalıdır. Her türlü etki ile oluşabilecek riskler planlanarak güvenli, kaliteli, uygun raylar ve raylara bağlı bağlantı elemanları seçilip monte edilmelidir. Hem raylar hem de konsollar ilgili doğru hesaplamalar yapıldıktan sonra sonrasında asansör tesisinin kurumuna geçilmelidir. Projeye uyumlu hale getirilirken malzemenin zarar görmemesi gerekir. Rayların sabitliğinin bozulmaması, eğilmeden durabilmesi, bükülme olmaması için doğru, dayanıklı ve güvenli konsolların kullanılması gerekir. Kılavuz ray hesaplamaları yapıldıktan sonra en uygun ölçülerdeki konsollar kullanılmalıdır. Ayrıca konsol malzemesi yüksek mukavemete karşı dayanıklı ve kaliteli olmalıdır.
Asansörde bir frenleme olduğunda kabin ve karşı ağırlığın düşey doğrultularını koruyarak dönmemesi için konsolların her türlü kuvvete karşı rayı tutması gerekir. Halat kopması veya iniş hızının aşırı derece artması gibi istenmeyen durumlarda mekanik fren asansörü kılavuz raylar üzerinde frenleyerek durdurur. Bu yüzden de bağlantı elemanlarının malzemesi çok iyi seçilmelidir. Kaliteli ve doğru bir seçim ile raylarda savrulma önlenebilir. Rayların savrulmaması veya sabitliğinin zarar görmemesi için çok önemlidir.
EMA asansör ray bağlantı konsol sistemlerinde asansör tesisinin teknik farklılıklarına göre farklı çeşitleri bulunmaktadır.
- Asansör karşı ağırlığının kabinin solunda veya sağında çalışmasına,
- Karşı ağırlığın kabin arkasında çalışmasına,
- Kabin ve karşı ağırlık rayının aynı konsola bağlanmasına,
- Genişliğin derinlikten fazla olmasına,
- Derinliğin genişlikten fazla olmasına,
- Dar kuyularda olmasına,
- Hidrolik asansör sistemine,
- L karkaslı asansör sistemine göre
Yandan ağırlıklı, arkadan ağırlıklı, çapraz ağırlıklı, hidrolik ve fitlift asansör konsollarımız bulunmaktadır. Çelik levhalardan üretmekteyiz. Üretimlerimiz kapalı ve açık metal işleme kalıplarıyla preslerde gerçekleşmektedir.
Projeniz hangi koşullarda olursa olsun rayların montajını güvenli bir şekilde yapın…
Türkiye'de asansör talepleri genellikle binalar bittikten sonra gelmektedir. Bu yüzden asansör tesisinin ölçüleri hem projeye hem de Yönetmeliğe uygun olacak şekilde tasarlanmaya çalışılmaktadır. Son kat yüksekliği ve kuyu dibi mesafesinin çok uygun olmayan projelerde yapılan tasarımlarda ray hesaplamalarının çok iyi yapılması gerekmektedir. Buna bağlı olarak bağlantı elemanlarının montajının doğru ölçülerle yapılması daha da bir önem kazanmaktadır. Montaj hatalarına karşı rayın eğilmeden, bükülmeden ve yatay hareket etmeden çok iyi dayanım göstermesi gerekir.
EMA asansör konsol çeşitleri esnek ölçülere sahiptir. Her kuyu ölçüsüne sorunsuz kurulabilmektedir. Asansör motoru, fren sistemleri, kapıları, kabini vb. asansör parçalarının montajına sorunsuz bir şekilde başlanır.
Asansör tesislerinde EMA bağlantı elemanları kullanıldığında sadece asansör tipinin ve durak sayısının söylenmesi yeterlidir.
Asansör tesisinin montajına kaliteli malzemelerle başlayın…
Rayları duvara sabitlemek için bağlantı elemanlarımızda cıvatalı sistem kullanmaktayız. Hareketli bir mekanizma olan asansörün hareket ederken veya dururken rayların ve bağlantı elemanlarının üretildiği malzemenin bütünlüğünün korunabilmesi gerekir. Gerek montaj sırasında kayma olduğunda gerekse binada kayma olduğunda değişime karşı dirençli ve dayanıklılık gösteren ürünler olmalıdır.
Bu yüzden en güvenli ve kaliteli sistem cıvatalı bağlantı sistemleridir. Cıvata ve klipslerle sabitlenen ray sistemleri en güvenli sistemlerdir. Çünkü esneme payı vardır. Hareketli mekanizmalarda esneme ve kayma riski her zaman olduğundan bu risklere karşı en iyi çözüm getiren ürünler cıvatalı sistemlerdir. Her türlü hava şartlarına göre genleşme ve büzülme payı da vardır.
EMA ürünleri her türlü koşulda güvenli ve dayanımlıdır. Bağlantı elemanlarımız deprem dahil herhangi bir kuvvet esnasında rayların esnemesini, yanlara doğru açılmasını, savrulmasını önleyecek özelliktedir. Asansör parçalarının güvenli bir şekilde yerleştirilmesi için öncesindeki tüm sürecin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
Asansör tesisinizde rayları sorun çözen akıllı EMA bağlantı elemanlarıyla sabitleyin…
EMA asansör konsolları korozyona karşı uzun yıllar dayanıklıdır. Yüksek mukavemet değerleriyle standartlaştırılmış ayarlanabilir özellikle tasarlanmıştır. Her türlü kuvvete karşı yüksek hareket kabiliyetleri vardır.
EMA Asansör Konsolları ile Hem Zaman Kazanın Hem de İşçilik Maliyetlerinden Tasarruf Yapın
Asansör tesisatı sırasında doğru malzemenin şantiyede bulunmaması ekstra masrafların çıkmasına ve planlanandan daha uzun bir sürede işin tamamlanmasına sebep olur. Bu durum hem vakit kaybettirir hem firma planlamasını bozar hem de işçilik maliyetlerini yükseltir. Doğru ve kaliteli malzeme kullanılmadığında malzemenin montaj sırasında deformasyona uğramasına sebep olarak yeni ürün kullanılmasını gerektirecektir. Ya da malzemenin düzeltilmesini gerektirecektir. Bu da maliyetleri etkileyecektir. Asansör tesisatının kurulmasında doğru ve zamanında yapılan satın alma işlemleri maliyetlerin düşürülmesinde oldukça önemlidir.
Asansör tesislerinde kurulum aşamasında cıvatalı sistemler, kaynaklı sistemlere göre daha ekonomik bir çözümdür. Başlangıç aşamasında malzeme maliyeti açısından kaynaklı sistem daha ucuz gözükse de kurulum süresine ve işçi maliyetlerine bakıldığında daha pahalı bir çözümdür. Cıvatalı sistem asansörün daha erken bir sürede teslim edilmesine imkan sağlayarak zaman kazandırır.
Rayları duvara sabitlemek için cıvatalı sistemle ürettiğimiz konsollarımız her proje için ayarlanabilmektedir. EMA bağlantı elemanları set olarak bulunmaktadır. Bize asansör tipi ve durak sayısı belirtildiğinde yüksek ayarlanabilirlik kabiliyeti gösteren konsol setlerimizle montaj çok daha kısa sürede gerçekleştirilir. Her kata ait ayrı bir setimiz bulunur. Dübeller, somunlar, tırnaklar, vb tüm bağlantıda kullanılması gereken ürünler set içinde bulunmaktadır. Cıvatalı sistem olduğundan montaj sırasında malzeme bütünlüğü bozulmayacağından set içindeki ürünlerden başka bir malzeme kullanılmasına gerek kalmaz. Şantiyeye yeni bir malzeme gelmesi için bekleme süresi kaynaklı vakit kayıpları yaşatmaz. Montaj sırasında ürünlerimizde deformasyon olmaz. Bu da montajı yapan ustanın her katta ne kadar vakit geçireceğini bilmesi demektir.
Bağlantı elemanları paketlerimiz her türlü şantiye ortamında kolayca muhafaza edilebilecek şekildedir. Montaj sırasında seri bir şekilde kurulum yapılır. Zaman kaybını önleyen önemli bir avantajdır. EMA asansör konsolları ile yapılan satın alma işlemleri firmalara maliyetlerin düşürülmesinde oldukça katkı sağlar.