En güvenli, ekonomik, kullanışlı, pratik ve uzun ömürlü bir düzeneğin kurulabilmesi için öncesinde doğru hesaplamalarla tasarımın yapılması önemlidir.
Günümüzde sektörümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde yapılarda her kullanım amacına ve proje alanına uygun paket asansör sistemleri oluşturulabilmektedir. Çalışma mekanizmasının yapılandırılmasında esas olan tasarımdır. Tasarıma harcanan vakit en kıymetli vakittir. Çünkü imalat ve kurulum sırasında yaşanan aksaklıkların yaşanmamasında kazanılacak çok önemli bir zamandır.
Yapılarda katlar arasında ulaşımın uzun yıllar sorunsuz sağlanabilmesi için projelendirme kısmına geçilmeden önce asansör taşıma yükü, belirlenen beyan yükü, kabin yükü, rüzgar yükü, yardımcı cihazların yükleri ile karşı ağırlık yüklerine dayanıklı, kaliteli ve güvenli olacak malzemelerin belirlenmesi gerekmektedir. Gerekli güvenlik önlemlerinin oluşturulması, istenilen kapasitede konforlu, kullanışlı, sürdürülebilir, emniyetli bir sistemin sağlanabilmesi için özel çözüm asansör sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.
Yapılarda kurulan tesisatın belirlenen sürede teslim edilmesinde tasarımda planlananlar ile montaj sırasında yapılanlar arasındaki farklar çok etkili olmaktadır. Belirlenen sürede en iyi güvenli ve konforlu bir düzeneğin oluşturulabilmesi için bu farklar çok önemlidir. Farkların çok olmaması için kuyuya özel eksiksiz ve doğru hesaplamalarla dikkatlice yapılan tasarımdaki 1.montaj kısmının aynen yapılması gerekir.
Projelendirme onaylı kuruluşlar tarafından yapılan denetimin belgelendirilmesidir. Belgeyi alabilmek için hesaplara ve standartlara uygun malzemelerle tesisin kurulması gerekmektedir. Doğru bir projelendirme için tasarım hazırlığı bu yüzden çok önem kazanmaktadır. Tasarımın yapılmasını sağlayan hesaplara göre malzeme seçimi yapılmalıdır. İlk kurulum sırasında planlanan şekilde monte edilen projeler denetimlerden de sorunsuz onay alabilmektedirler.
Tüm Sistemlerde Asansörün Taşıyıcı ve Kılavuzu Olan Raylar Çok Önemlidir
Canımızı ve malımızı emanet ettiğimiz asansörlerin sağlıklı çalışmasının teminatı, sistemin kurulduğu ilk kurulum aşamasıdır. Asansörün çalışma düzeneği kurulurken iki montaj aşaması bulunmaktadır. Asansörün dayattığı yükler, binanın yapısal destek sistemine de aktarılır. Bu yüzden en önemli kurulum aşaması 1.kısımdır. Bu aşamada raylar en doğru hesaplamalarla, mesafelerle, ölçülerle monte edilmelidir. Bu aşamada ekipmanlar monte edilirken yapılan hatalar ikinci kurulum aşamasında da problemler yaşanmasına sebep olabilmektedir. Ayrıca kurulan tesisatın kullanılmaya başladıktan sonra birbiri ile bağlantı olan diğer ekipmanların da birbiri ile uyumlu çalışmasını da etkilemektedir. Periyodik muayenelerde tesisatın diğer ekipmanlarının arıza vermesinin de kaynaklarından biridir. Birinci aşamadaki hatalar belli aralıklarla diğer ekipmanların daha çok deforme olmasına sebep olmaktadır.
Kuyu özelliklerine göre rayların kuyu içine sabitlenmesini sağlayan mesnetler yani konsolların da doğru sayıda doğru bir şekilde monte edilmesi gerekmektedir. Kılavuz ekipmanının kuyu içine sabitlenmesi için monte edilen mesnetler düzeneğin sürdürülebilirliğinden, konforundan ve güvenliğinden sorumludur.
İster paket olsun ister standart tip olsun ister standart tipte kurulması mümkün olmayan çözüm sistemi olsun hepsinde asansörün taşıyıcı ve kılavuzu olan raylardır.
Birinci Montaj Aşamaları
Tüm sistemlerde birinci aşamalar aynıdır.
- Kuyu ölçüleri iyi alınmalıdır.
- Röleve alma kısmına özen gösterilmelidir.
- Kuyu bölmelerinin ve konsolların yerleşimi iyi belirlenmelidir.
- Bağlantı elemanları çok kaliteli malzemelerden yerleştirilmelidir.
- Kılavuz rayların iplerinin atılması ve kurulumun tamamlanmasıdır.
Paket Asansör Sistemlerinde Kılavuz Rayların Önemi
Tesisat için ilk ekipmanların kurulumunun ve sabitlenmesinin en iyi şekilde yapılabilmesi için bir montaj stratejisi oluşturulmalıdır. Şantiye kontrolünün dikkatlice yapılıp ilk kurulum aşamasının doğru hesaplamalarla planlanması gerekir. Özellikle yüksek konfor ve hızda seyir yapan bir teknolojinin kılavuz ve bağlantı elemanları ayrı bir önem kazanmaktadır.
Projenin ihtiyacı olan kuyu ölçülerine göre en iyi çözüm sunacak ekipmanlarla paket sistemler oluşturulurken asansör kabinin, süspansiyonunun, ağırlık karkas ve aksamlarının monte edilmesinden önce kılavuz rayların en iyi şekilde sabitlenmesi gerekmektedir. Özellikle kabin süspansiyonunun kurulması en çok kazan yaşanan en riskli kısımlardan biridir. Bunun için kılavuz ekipmanının en iyi sağlam kaliteli ve güvenli malzemelerle kurulumu sağlanmalıdır. Çok özen gösterilmelidir.
Raylar ısı etkisi ile boy değiştiren ekipmanlardır. Tesisatın kurulduğu kuyunun duvarlarındaki beton malzeme çalışan bir malzemedir. Tesislerde raylar monte edilirken yapılan ilk sabitlemenin ekipmanın hareket esnasında yukarı aşağı kuvvet ve moment etkisi altında şekil değiştirmediği kabul edilir. Frenleme esnasında da kabin ve kabin içi yükü en iyi şekilde tutacak sağlamlıkta olduğu kabul edilir. Deprem gibi en istenmeyen durumlarda kuyu boyu değişikliklerinde malzeme kuvvetli basınca maruz kaldığında rijitliğini devam ettirmelidir. Kabinin kuyuda sıkışmasını önleyecek kalitede olmalıdır.
Montaj stratejisinde hangi malzemelerle kurulumun tamamlanacağı iyi belirlenmelidir. Kılavuzların sabitlenmesi için kullanılan bağlantı elemanlarının da çok kaliteli olması gerekmektedir. Asansör çalışmaya başladığında her koşulda yanlara doğru açılmasını önleyecek dayanıklı mesnetler yerleştirilmelidir.
Birleşik olmayan her güç, cılızdır. (La Fontaine)
Rayların dayanıklı ve kaliteli bir malzemeden seçilmesi yeterli değildir. Aynı zamanda duvara monte edilirken kullanılan tutucuların yani bağlantı elemanlarının da çok kaliteli, güvenli ve dayanıklı olması gerekmektedir. Dayanıklı bir malzeme ile bağlantı sağlanmadığında raylar zamanla güçsüzleşir.
Kılavuz Rayların Duvara Monte Edilmesinde Kullanılan Konsolların Kalitesinin Önemi
Tesislerde kabini ve karşı ağırlığı düşey hareketlerde ayrı ayrı kılavuzlamak için kullanılan malzemenin sabitliği ve rijitliği önemli bir güvenlik konusudur. Karşı ve kabin ağrılığının hareket sırasında doğrultularını koruyup, dönmesini engelleyen rayların görevini uzun yıllar kırılmadan, deforme olmadan, bükülmeden, eğilmeden yapabilmesi gerekir. Ayrıca herhangi bir olumsuz durumda güvenlik tertibatının devreye girmesinde kabin tutmak için de önemli bir görevi vardır.
Sismik yükler gibi istenmeyen zorlanmalar veya beklenmeyen aşırı bir kuvvet yüklenmesinde asansörün tüm ekipmanları etkilenir. Kabin ve karşı ağırlığın kuyu içindeki hareketini sınırlayan kılavuz rayların kuyu boşluğunda yanlara doğru açılmasını önleyen, yukarıdan aşağıya sabitliğini ve rijitliğini sağlayan konsollardır. Bu yüzden kullanılan mesnetlerin yerinden çıkmayacak kalitede dayanıklı malzemelerden üretilmiş olması da ayrı bir önem kazanmaktadır. Hem kılavuzlanma en iyi kaliteli malzemeyle yapılmalı hem de en iyi sağlamlığı sağlayacak güvenilir kaliteli bağlantı elemanlarıyla monte edilmelidir.
Fren Sisteminin Hasar Vermesini Kaliteli Konsollarla Önleyebilirsiniz…
Paket asansörlerde konsol tasarımlarının konsol üzerinde meydana gelen kuvvet veya moment etkisi altında etkili olduğu yeni nesil asansör teknolojilerinde bilinmektedir. Yapının inşaat özellikleri, aynı kuyuda tek veya birden fazla kabin olması, mesnetlerin mukavemeti, bağlantı elemanlarının hangi sayıda olacağını belirler. Ayrıca yerlerinin de belirlenmesini sağlar. Kılavuz rayların kuyu boyunca birbirleri ile arasındaki mesafenin sabit olabilmesi için hem birbiri ile montajına hem de mesnetlerle olan kurgusuna özen gösterilmelidir. En doğru hesaplamalarla en kaliteli malzemelerle yapılmalıdır.
EMA Konsollarının Avantajları
- EMA konsolları esnek ölçülere sahiptir. Her kuyu için kolayca montajı gerçekleştirilir. Birinci montaj kısmının sorunsuz tamamlanmasını sağlar.
- EMA bağlantı elemanları kullanıldığında bize asansör tipinin ve durak sayısının söylenmesi yeterlidir.
- Konsol seçiminde hangi raylar kullanılacağı, arasındaki mesafe, sayısı, mesnet açıklığı, tırnaklar, civatalar, dübeller hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Tasarımın yapılması bu bilgilerin doğru hesaplamalarla iyi bir şekilde analiz edilmesine sebep olur. Aksi takdirde projeye sorunlu bir şekilde başlanmış olunmaktadır.
- EMA Konsolları set olarak bulunmaktadır. Gerekli tüm ürünler aynı paket içerisinde yer almaktadır. Bu da malzeme kayıplarının önüne geçerek montaj süresinin uzamasını engeller.
- EMA bağlantı elemanları yüksek mukavemet değerlerine sahiptir. Bağlantı elemanlarının standart olarak hangi mukavemet değerlerine sahip olması bellidir. Bu standart için iyi kalitede sertifika sahibi hammadde kullanmaktayız.
- EMA bağlantı elemanları yüksek hareket kabiliyeti özelliği ile hem güvenli bir çalışma sağlar hem de ekonomik bir çözüm sunar.
- Cıvata ve klipslerle sabitlenen ray bağlantı sistemleridir.
- Tüm tesisatlara uyum sağlayacak özel tırnak tasarımlarımız bulunmaktadır. Bu da malzemeyi uygun hale getirmek için işlem yapılmasını engeller. İşlem görmüş her mesnetin, taşıyıcı sistemin sabitliğinde risk oluşturacağı unutulmamalıdır.
- EMA ürünlerinde çatlama ve kırılma riski yoktur.
- Zamanla eskiyen cıvata kolaylıkla değiştirildiğinden komple tüm bağlantı elemanlarının değiştirilmesine gerek kalmaz. Bu da ürünün ekonomik bir çözüm sunmasını sağlar.
- Cıvatalı bağlantı ile konsol malzemesi zamanla zayıflamaz. Ek gerilimler veya çarpıklıklar oluşmaz.
- Deprem gibi istenmeyen durumlarda esneme payına sahip olduğundan kuvvetli bir dayanım gösterir.
- Montaj gününde kuyu sıcaklığı ve hava koşulları malzemede ayarlamalar yapılmasını gerektirmez.
- Kaburgalı, takviyeli ve klasik tasarımlarımızda her kuyunun ihtiyaçlarına çözüm getiren akıllı ekipmanlardır.
Rusya Moskova’da 230.000 m2 alan üzerinde IQ- Quarter Moscow City Central Terminal projesinde 34 katlı 141 m ve 43 katlı 177 m yüksekliğinde olan ikiz kulelerin paket asansör sistemleri THYSSENKRUPP Elevator tarafından projelendirilmiştir. THYSSENKRUPP Elevator kuyu ayırımı ve konsol ekipmanlarının tedariğini EMA Asansör’den sağlamıştır.
Yeni nesil asansör teknolojilerinizde EMA Konsolları kullanın, tesisiniz normalden fazla bir kuvvet etkisi altında beklenmedik tepkiler vermesin.