Asansör konsollarının, asansör boşluğu duvarlarına monte edilmesiyle asansörün dayattığı yükler, bina yapısal destek sistemine aktarılır.
Kısaca özetlemek gerekirse canımızı emanet ettiğimiz asansörün sağlıklı çalışmasının teminatı bu konsolların kalitesine bağlıdır.
Kaynaklı bağlantının dezavantajları
Asansör konsolu imalatında hatalardan dönebilmek için malzeme bütünlüğüne zarar vermek gerekir. Kaynak işleminin kuvvete karşı dayanımını belirleyen bir çok değişken faktör vardır.
Bunlar başlıca şunlardır;
- Nem
- Yüzey temizliği
- Dikiş düzgünlüğü (işçilik)
- Elektrik akımı yeterliliği ve stabilliği
- Temas yüzeyinin genişliği
- Elektrot kalitesi
- Ergimiş madde ile malzemenin uyumu
- Şantiye koşulları (yükseklik,çalışma alanı vs)
Kaynak yöntemlerinin bir çoğu ergimeye dayalıdır ve ergime sonucu iç gerilimler ve çarpılmalar oluşur. Ergime sonrası katılaşan kaynak malzemesi gevrekleşir. Gevrekleşme sonrası malzeme akma dayanımını geçtikten sonra neredeyse hiç sünme göstermeden kırılır (kopar).
Her malzeme kaynağa uygun değildir. Bazı malzemeler kaynağı bir süre üstünde tuttuktan sonra bırakabilir. Malzemeyi tanımayan biri tarafından yapılan kaynak geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Kaynak çentiği açılan kaynaklarda bile kaynak homojenliği sağlanamazken özellikle asansör ray bağlantı konsollarının imalatında kesilen parçalar çentiksiz bir şekilde gelişi güzel kaynatılmaktadır.
Hava ve sıcaklık değişimlerinin etkisiyle oluşacak malzeme boyutundaki değişimler kaynak üzerinde çatlaklara ve kırılmalara sebebiyet verebilir. Deprem anında özellikle ağırlık bölmelerinde asansör konsollarındaki kaynaklı bağlantılar ani darbeler karşısında gevrek malzeme davranışı sergileyecek ve ani kırılma gösterecektir.